Pszczoła w obiektywie

 
Waży około 100mg i mierzy między 1,3cm a 1,5cm. Jest bardzo higieniczna, zorganizowana i pracowita.
To cechy pszczoły, która jest wyjątkowym zwierzątkiem. O życiu i roli pszczoły, a także o pracy pszczelarza opowiedział nam dzisiaj pan Piotr Łosiński, właściciel pasieki Złota Kuszka, która istnieje od 2003 roku.
Uczniowie z klas I-VIII wzięli udział w prelekcji dotyczącej pszczelarstwa. Pan Piotr opowiedział wiele ciekawostek oraz dał kilka praktycznych porad, m.in. co się dzieje z pszczołą po użądleniu i jak wyciągnąć żądło ze skóry, jaka jest hierarchia w ulu, jak powstaje miód i jakie są jego rodzaje.
Każdy mógł spróbować pszczelego pyłku, piegrzy oraz miodu. Po zakończeniu prelekcji z kolei można było nabyć pyszny miód prosto z pasieki Złota Kuszka.
Drugą częścią spotkania z pszczelarzem były warsztaty robienia świec woskowych. Udział w nich wzięli uczniowie, którzy zostali wyróżnieni w konkursie fotograficznym „Pszczoła w obiektywie”.
Laureaci wykonali piękne i pachnące wytwory, które z pewnością będą przypominać im o pożytecznych stworzeniach. /Sz.Warias