W miesiącu październiku w ramach Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem uczniowie naszej szkoły zostali zapoznani z tematem „Nie bądź niewolnikiem jedzenia, wybierz zdrowie. Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu.” Celem omawianego tematu było: Uświadomienie znaczenia zdrowego odżywiania się i utrzymania prawidłowej masy ciała, przekazanie wiedzy o negatywnych nawykach żywieniowych oraz, że często ten problem ma wymiar duchowy, gdyż za „niemiarkowanym głodem ciała kryje się zwykle niedożywiony duch”. Po teoretycznej porcji wiedzy uczniowie obejrzeli prezentacje na stronie www.zachowajrownowage.pl po czym sami przygotowali zdrowe sałatki owocowo warzywne. Każdy uczeń miał możliwość degustacji tzw. talerza zdrowia. W celu większego utrwalenia wiedzy jak ustrzegać się otyłości, która może prowadzić do choroby nowotworowej została przygotowana gazetka na szkolnym korytarzu pt. Rak zaczyna się w kuchni. Wszyscy uczestnicy projektu otrzymali ulotkę z zaleceniem nr. 2, aby również w domu swoim najbliższym przeczytać o wartościach zdrowego odżywiania się.
(Z. Juchno – Bąk)